25.04.2024
16:04:43
05:24 | 19:43
21:52 | 06:05+
Fáza Mesiaca:
bude 1.5.
Jarná rovnodennosť:   01.01.1970 02:00  
Perihélium:   01.01.1970 ~ 01h  
 
Hanigovský hrad
Drevený kostolík v Hervartove
Drevinové zloženie
Majdan - Priehyby
Podbaranie - sedlo Lysá
Majdan - sedlo Čergov
Tokárne - sedlo Lysina
Kamenica - sedlo Ždiare
Ďurková - Minčol
Turistika>Značené trasy 

Sedlo Čergov - Veľká Javorina - sedlo Priehyby

   
Značenie: Turistická značka

Sedlo Čergov - vrch Čergov - Veľká Javorina

Zo sedla Čergov vyrážame lesným úsekom okolo chaty Čergovčanka k prvým zarastajúcim lúkam, ktoré sa zachovali ako zbytky bývalých rozsiahlych horských lúk. Ďalej trasa vedie smrekovcovým lesom až k vrcholu vrchu Čergov. Z neho je pekný výhľad hlavne smerom na Stráže, Prešov a na vrch Lysá a jej bočný hrebeň. Odtiaľ opäť pokračujeme smrekovcovým lesom k prvým väčším horským lúkam. Odkrýva sa pekný výhľad na hrebeň a lúku pod Chochuľkou. Po pár metroch prichádzame k smerovníku v sedle Chochuľka a odtiaľ sa miernym stúpaním, z ktorého sa oplatí obzrieť späť, dostaneme k prvým výhľadom na sever a k prvej lúke na severnej strane hrebeňa. Cesta aj naďalej vedie vrcholom južných lúk a naskytá sa nám pekný výhľad na Veľkú Javorinu. Prekonávame netypickú terénnu nerovnosť a vystúpame na predvrchol Veľkej Javoriny, odkiaľ je pekný výhľad na východ. Trasa ďalej vedie rovinkou s občasnými severnými výhľadmi až k vrcholu Veľkej Javoriny. Pohľad z vrchola je krajinársky mimoriadne pôsobivý obzvlášť na jarné zakvitnuté lúky.
 
Horská lúka medzi Veľkou Javorinou a sedlom ChochuľkaVeľká JavorinaPohľad z Veľkej Javoriny
 

Veľká Javorina - sedlo Lysina - Solisko

Z Veľkej Javoriny zostupujeme horným okrajom lúky do menšieho sedielka a z neho lesom stúpame na predvrchol Veľkej Javoriny, kde sa opäť objavujú krásne horské lúky porastené borievkou a o chvíľku severné lúky otvoria výhľady na sever. Rovinatým úsekom prichádzame do sedla Lysina, ktorého malebnosť je umocnená jeho ohraničenosťou, výrazným "sedlovým" tvarom, dekoratívnymi porastami borievky a výhľadmi na Bukový vrch a na Tatry. Zo sedla Lysina sa krátkym lesným úsekom dostávame k výhľadu na dolinu potoka Solisko. Ďalej už pokračujeme prevažne lesom, menšími lúčkami a stúpaním až na vrch Solisko. Zhruba 200 m juhozápadne od kóty sa nachádza prameň vody.
 
Horská lúka medzi sedlom Lysina a  Veľkou JavorinouV sedle Lysina
 

Solisko - Hrašovík - sedlo Priehyby

Hrebeňovou trasou pokračujeme na sever až prídeme k väčšej lúke, ktorá zarastá brezami. Z tejto lúky je dobre vidno ďalší priebeh trasy k Hrašovíku a pri dobrej viditeľnosti sa ukážu aj Tatry. V mieste, kde sa cesta otáča zo severu na západ, lúky zarastajú asi najviac. Pod týmito lúkami je vysadený ihličnatý les, ktorý vidno na tejto fotografii ešte tesne po výsadbe. Hrebeňovými lúkami s južným výhľadom na vrch Škaredé prídeme k lúke pod Hrašovíkom s peknými javormi. Neskôr sa trasa prehupne na severnú časť hrebeňa, kde ešte pár metrov pokračujeme severnými lúčkami a potom už lesným a strmším úsekom zostúpame do sedla Priehyby.
 
Kaplnka v sedle Priehyby
 
 
 
Prečítané: 5045x, publikované: 20.1.2013, posledná aktualizácia: 20.1.2013
Čergov na Facebooku
facebook
Vyhľadaj
Tipy
Naposledy pridané
Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol
Náhodná fotografia
Katastrálna mapa Olejníkov. Sign. Ša 222, č. mapy 26. Usadlosti Jána Švedu (856), Andreja Čundru (870), Michala Drobňáka (869) a Jána Michalika (867).
Aktuálny záber - Lysá
webCam
Podporujeme
Kúp si svoj strom
RSS