29.03.2024
06:15:21
05:18 | 18:02
21:48- | 06:35
Fáza Mesiaca:
bude 2.4.
Jarná rovnodennosť:   01.01.1970 01:00  
Perihélium:   01.01.1970 ~ 01h  
 
Hanigovský hrad
Drevený kostolík v Hervartove
Drevinové zloženie
Majdan - Priehyby
Podbaranie - sedlo Lysá
Majdan - sedlo Čergov
Tokárne - sedlo Lysina
Kamenica - sedlo Ždiare
Ďurková - Minčol
Turistika>Značené trasy 

Sedlo Priehyby - Dvoriská - sedlo Ždiare - Minčol

   
Značenie: Turistická značka

Sedlo Priehyby - Dvoriská

Zo sedla Priehyby vyrážame na západ nenáročným stúpaním modroznačenou hlavnou hrebeňovou trasou lemovanou z oboch strán menšími lúčkami. Po chvíli sa otvoria prvé výhľady na severnú stranu pohoria a po pár metroch prichádzame k prameňu, ktorý však zvykne v čase letných horúčav vyschnúť. Nasleduje krátky úsek mladým lesom k ďalším výhľadom a zanedlho k nádhernej horskej lúke s javorom uprostred. Lúku obchádzame horným okrajom, dostávame sa na hrebeň a k prvým južným lúkam. V týchto miestach, približne 100 metrov na juh, sa nachádza ďalší prameň. Krátkym hrebeňovým úsekom sa dostávame k lesu, kde začína najstrmší úsek celej trasy. Táto časť môže byť nebezpečná hlavne pri zjazdoch z opačného smeru. Po prechode lesom obchádzame traverzom južným svahom vrchol Dvorísk a peknými horskými lúkami klesáme do sedla pod Dvoriskami.
 
Dvoriská
 

Dvoriská - sedlo Ždiare

Zo sedla pod Dvoriskami pokračujeme okolo starého buka chvíľu smrekovcovým lesom, neskôr opäť lúkami až k sedlu Uhliská. Tu sa pri turistickom smerovníku pod smrekom nachádza drevený stôl s lavičkami. Turistická trasa obchádza peknú lúku na severnej strane sedla a vedie mladým lesom, odkiaľ vyústi na vrch spomínanej lúky, kde po pár metroch dorazíme ku krásnemu sedlu pod Forgáčkou. Zo sedla stúpaním obchádzame vrchol Forgáčky a zostupom po krátkom lesnom úseku trasa opäť vedie horskou lúkou, odkiaľ je už neďaleko k sedlu Ždiare.
 
Sedlo Ždiare
 

Sedlo Ždiare - Minčol

Neďaleko od sedla Ždiare, zhruba 300 m juhozápadne, sa nižšie v lese nachádza občasne upravovaný prameň vody. Zo sedla Ždiare trasa stúpa lesom na Hýrovú, v jednom mieste so strmým úsekom, na ktorý treba pamätať hlavne pri zjazdoch z opačného smeru. V miestach, kde holorub otvára výhľad na juh, odporúčam pre tých, ktorí sa už nevedia dočkať výhľadu na Tatry, zísť pár metrov nižšie pod cestu. Ďalej pokračujeme lesnou rovinkouk vrcholu Hýrová odkiaľ ihneď klesáme lúčkou k prvým väčším lúkam s výhľadmi na lesy rezervácie Pramenisko Tople. K hranici tejto rezervácie to už nemáme ďaleko, jej výbežok zasahuje až k hrebeňovej trase, ktorá chvíľu vedie jej okrajom. Po krátkom úseku cez lúku vkročíme do susednej rezervácie Čergovský Minčol. V týchto miestach, vpravo pod lúkou zarastajúcou smrekmi, pramení rieka Topľa. Miernym stúpaním prichádzame k smerovníku na Lazoch.
 
Horská lúka severne od kóty vrchu HýrováLazy
 
Posledný úsek trasy vedie územím Národnej prírodnej rezervácie Čergovský Minčol, kde hneď pri Lazoch začínajú charakteristické horské lúky Minčola s porastom čučoriedok, kýchavice bielej Lobelovej a cesnaku hadieho. Vedľa turistického chodníka niekedy v roku 2010 pribudol oltárik. Ďalej nás už čaká krajinársky najmalebnejší úsek celej trasy. Vystúpame na predvrchol Minčola, kde bol na počesť návštevy Jána Pavla II. v Košiciach, Prešove a Levoči dňa 17.6.1995 postavený drevený kríž. Odtiaľ sú pekné výhľady do údolia Livovskej Huty, na južnú stranu pohoria a pri dobrej viditeľnosti je krásny výhľad na Tatry. Lúčnym hrebeňom s výhľadmi na severný bočný čergovský hrebeň okolo lesného výbežku nás cesta dovedie až ku kóte vrchu Minčol.
 
Pohľad z predvrchola Minčola na TatryNárodná prírodná rezervácia Čergovský MinčolMinčol - vrchol
 
 
 
Prečítané: 4785x, publikované: 2.11.2012, posledná aktualizácia: 16.1.2013
Čergov na Facebooku
facebook
Vyhľadaj
Tipy
Naposledy pridané
Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol
Náhodná fotografia
Aktuálny záber - Lysá
webCam
Podporujeme
Kúp si svoj strom
RSS